Španielsko, krajina hlbokých kontrastov

Španielsko je krajinou hlbokých kontrastov, či už hovoríme o podnebí, kultúre alebo životnom štýle. Mnohotvárnosťou sa vyznačuje aj krajina, ktorá sa v očiach návštevníka mení neobvykou rýchlosťou.

Zelené Španielsko

Takmer ako pokračovanie francúzskeho vidieka sa na severe Španielska rozprestiera Baskicko. Očaruje nás vždyzelenými lúkami, horskými chalúpkami a plážami s rybárskymi domčekmi.

Európske vrchy (Picos de Europa) sa rozprestierajú na území podobného charakteru. Tieto nebezpečné, no velebné hory sa týčia naprieč Kantábriou a Astúriou. Pobrežie je lemované elegantnými mestečkami a harmonickými plážami uprostred prekrásnych dediniek.

Prírodny park Somiedo.

Galícia. Nachádza sa na severozápade krajiny a je to hornatá oblasť s členitým pobrežím vytvorením deltovitými ústiam riek. Galicia je známa aj prostredníctvom svojej ľudovej architektúry (hórreos – senníky).

Hórreo.

Dokonalé bratstvo tvorené morom a horami, bohatá a rôznorodá architektúra, pobrežné mestá a vlhké podnebie priaznivé pre vegetáciu sú osobitosťami oblasti nazývanej Zelené Španielsko.

Španielske vnútrozemie

Je tvorené rozsiahlu náhornou plošinou, ktorá tejto krajine dodáva rázovitosť a výraznosť. Pásmo hôr rozdeľuje oblasť na dve časti – Kastília (ktorú dnes tvorí Kastília – León a Kastília – La Mancha) a La Rioju. Rozsiahla rovina nám umožñuje pohľad na otvorený horizont,  obilných polí, riečnych údolí, útulných dediniek, ktoré spolu s historickými mesta i vytvárajú dôležité kultúrne dedičstvo.

Pobrežie stredozemného mora

Od Pyrenejí až po Andalúziu sa pobrežie prelína piesočnatými rovinami a strmými útesmi. Pobrežie je lemované príkrym reliéfom a rybárskymi vilkami vo vápenatých kopcoch. Vinice, mandľovníky, pomarančovníky a citrusovníky maľujú krajinu farbami juhu, zatiaľ čo pláže dýchajú sladkosťou bieleho piesku.

Pobrežie Andalúzie je oslnivé, jeho dedinky a pláže žiaria oslepujúcou belobou. Pohorie (Alpujarras, Sierra Nevada) tu vytvára impozantný kontrast, podobne ako púštne duny v Almérii.

Alpujarras.

K Španielsku patria aj dve horúce a príjemné africké mestá Ceuta a Melilla. O niečo južnejšie vytvarajú jedinečný dojem Kanárske ostrovy so sopečným povrchom a rozvinutým cestovným ruchom.

Španielska ľudová architektúra je veľmi originálna a rozdielna aj sama osebe, čo dokazujú statky, senníky, typické katalánske domčeky, veľké kantáberské domy, dvory, galicijské veľké domy, atd.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára