Oblasť stredozemného mora

Pobrežie Stredozemného mora na juhu krajiny je územím, kde sa piesočnaté prímorské roviny (Mar Menor a Albufera de Valencia) striedajú so strmými útesmi (Costa Brava, La Nao). Okrem pšenice, vínnej révy a olív sa tu, vďaka moderným zavlažovacím systémom, pestuje aj zelenina a citrusové plody. Poľnohospodárstvo sa tu doplña s rozvinutým priemyslom.

Albufera de Valencia.

Kontrasty Španielska sú na juhu dokumentované na jednej strane pobrežím s typickými plodinami, a na druhej strane horskou oblasťou, kde sa chová dobytok (hovädzí, bravčový, kone a zápasnícke býky). Ak hovoríme o pobreží Stredozemného mora, nesmieme zabúdnúť na Baleárske ostrovy. Vyznačujú sa svojimi zaujímavými a rôznorodými plážami, ornitologickou faunou a prekrásnou prírodou. Oproti západnemu africkému pobrežiu sa nachádzajú Kanárske ostrovy. Sú sopečného pôvodu a nachádzajú sa tu mnohé druhy exkluzívnej treťohornej flóry. 

Národný park Doñana.

Ich územie tvorí štvrtinu z desiatich Národných parkov Španielska. Vynikajú mnohými kontrastami medzi plážami, horami, púštnymi oblasťami a lisnatými údoliami. Od pláží s bielym pieskom až po zasnežené vrcholky hôr vytvárajú oblasti s vysokou vlhkosťou, suché územia, pustatiny, hory a riečne údolia prekvapivé, rôznorodé, avšak nádherné kontrasty.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára