Regióny Španielska

Autonómne oblasti:

ANDALÚZIA (ANDALUCÍA):
Almería
Cádiz
Córdoba
Granada
Huelva
Jaén
Málaga
Sevilla

ARAGÓNSKO (ARAGÓN):
Huesca
Teruel
Zaragoza

ASTÚRIA (ASTURIAS):
Asturias

BALEÁRY (BALEARES):
Baleárske ostrovy (islas baleares)

BASKICKO (PAÍS VASCO):
Álava
Guipúzcoa
Vizcaya

ESTREMADURA (EXTREMADURA):
Badajoz
Cáceres

GALÍCIA (GALICIA):
La Coruña
Lugo
Orense
Pontevedra

KANÁRSKE OSTROVY (ISLAS CANARIAS):
Las Palmas
Santa Cruz de Tenerife

KANTÁBRIA (Cantabria):
Cantabria

KASTÍLIA – LA MANCHA (CASTILLA – LA MANCHA):
Albacete
Ciudad Real
Cuenca
Guadalajara
Toledo

KASTÍLIA A LEÓN (CASTILLA Y LEÓN):
Ávila
Burgos
León
Palencia
Salamanca
Segovia
Soria
Valladolid
Zamora

KATALÁNSKO (CATALUÑA):
Barcelona
Gerona
Lérida
Tarragona

LA RIOJA:
La Rioja

MADRID:
Madrid

MURCIA:
Murcia

NAVARRA:
Navarra

VALENCIJSKÉ SPOLOČENSTVO (COMUNIDAD VALENCIANA):
Alicante
Castellón
Valencia

CEUTA

MELILLA



Vlastná Ústava udeľuje každej autonómnej oblasti príslušné vládne právomoci. Všeobecné spory medzi štatnou správou a autonómnymi oblasťami rieši Ústavný súd.

REGIÓNY:

Bohatá rôznorodosť Španielska a jeho geografické, klimatické a krajinné kontrasty sa odrážajú v každom jednom regióne, ktoré sa niekedy zoskupujú, aby posilnili spoločne črty v oblasti turizmu. Tak sa zo spoločného úsilia Galície, Astúrie, Kantábrie a Baskicka zrodilo Zelené Španielsko, aby vynikli spoločné stanoviská ohľadom krajiny, klimatológie, gastronómie a turistických príťažlivostí, akými sú pláže a hory, šport a vidiecky turizmus.

Najrozvinutejšími oblasťami, pokiaľ ide o pláže a slnko, sú Valencia, Andalúzia a Katalánsko. Tieto majú kvalitne rozvinutú infraštruktúru, zatiaľ čo regióny vnútrozemského Španielska – Aragónsko, Kastília-León, Kastília-La Mancha a Estremadura- ponúkajú turistovi atraktivity historického charakteru, z ktorých mnoho tvorí tzv. Dedičstvo ľudstva, dedičstvo umelecké a monumentálne; ponúkajú vynikajúcu gastronómiu a turizmus vo veľmi pekných krajinkách. V ďalších z autonómnych oblastí, La Rioje, Madride, Murcii a Navarre nájdete okresy, ktoré Vás očaria veľkou tradíciou a jedinečnosťou. Ostrovné Španielsko je nepochybne jedným z najobľúbenejších cieľov turistov. Baleárske ostrovy, srdce stredozemia, ponúkajú pobrežie ako stvorené na vychutnávanie pláži a vodných športov, kým ostrovy Kanárske na africkom pobreži Atlantického oceánu sú so svojimi plážami, Národnými vulkanickými parkami a výnimočným podnebím počas celého roka tým skutočným, pravým rajom.

Mestá Ceuta, nachádzajúce sa na africkom pobreží, pri Gibraltárskej úžine, a Melilla, na pobreží afrického Stredozemného mora, sa tešia atraktivite vďaka jednoduchej prístupnosti z pevniny, a tak je možné vychutnávať krásne pláže a nakupovať za zaujímavé ceny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára